Mindfulness en MBCT

Bij Mindfulness, wat vertaalt kan worden met ‘aandachtsgerichtheid, en MBCT (Mindfulness Bases Cognitive Therapy) worden meditatie-technieken ingezet bij de psychologische behandelingen. Er wordt gewerkt met het bewust richten van de aandacht op iets, in het hier-en-nu, zonder oordeel. Deze aandachtsgerichtheid kan worden aangeleerd via oefeningen.

 

Deze oefeningen doet u vooral thuis; met behulp van de oefeningen leert u uw aandacht bewust te richten in plaats van mee te gaan met de waan van uw gedachten.

Moderne psychologische inzichten worden hiervoor gecombineerd met oude en beproefde vormen van meditatie en yoga. Deze techniek is niet gebonden aan een bepaalde religieuze context, maar kan worden ingezet op een makkelijk toepasbare, praktische manier. Deze vorm van psychotherapie nodigt ons uit om zonder oordeel naar het moment te kijken, zodat we onszelf niet tekort doen in het zien van zich daarin voordoet. Dit kan leiden tot handelen vanuit aandacht en is ondersteunend voor ons geestelijk en lichamelijk welzijn bij het aangaan van de uitdagingen van het leven.

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat deze oefeningen een positief effect hebben op de stemming, het stressniveau en overmatig piekeren.

Deze therapie combineer ik vaak met andere vormen van cognitieve gedragstherapie.