Ik ben lid van:

  • De Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP). Mijn visitatie certificaat vindt u hier. Meer informatie vindt u hier.

 

  • De Vereniging gedragstherapie en cognitieve gedragstherapie VGCT; ik ben geregistreerd als Cognitief Gedragstherapeut VGCT. (www.vgct.nl)

 

  • De coöperatieve vereniging voor geestelijke gezondheidszorg in Twente, AGGT. (www.aggt.nl)

 

  • Het kwaliteitsregister Psychotherapie van de NVP. Mijn certificaat vindt u hier. Om te zoeken in het Kwaliteitsregister, klikt u hier.

 

  • Ik sta ingeschreven in het BIG-register. Om te zoeken in het BIG register, kunt u hier klikken.

Wie ben ik?

Mijn naam is Monique Voogd, 47 jaar en ik werk als psycholoog en psychotherapeut te Enschede. Ik werk sinds 2002 in de geestelijke gezondheidszorg; eerst als psycholoog en sinds 2011 ben ik ook als psychotherapeut ingeschreven in het BIG-register.

Wat mij drijft, is samen met u onderzoeken wat er moet gebeuren om minder last te hebben van uw klachten. Dit betekent dat we samen aandacht besteden aan hoe de klachten ontstaan zijn en hoe ze in stand gehouden worden. Ik ben er namelijk van overtuigd dat therapie het beste werkt wanneer de behandeling op maat gesneden is, dus goed aansluit bij de problemen van de cliënt. Om dit te kunnen bereiken, maak ik gebruik van zowel klacht- of probleemgerichte interventies, als meer persoonsgerichte interventies.

 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat cognitieve gedragstherapie in veel gevallen de meest effectieve en efficiënte therapie is bij verschillende psychische aandoeningen, maar ook dat de therapeutische relatie een van de belangrijkste factoren is bij verbetering en herstel in de behandeling.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat klachten het beste verholpen worden wanneer er een behandeling op maat samengesteld wordt, die zo goed mogelijk past bij de doelen en behoeften van de cliënt. 

 

In de jaren dat ik werk in de geestelijke gezondheidszorg, is het mij opgevallen dat het soms nodig is om aandacht te besteden aan de voorgeschiedenis omdat inzicht de eerste stap kan zijn, bij het leren omgaan met moeilijke dingen. In andere gevallen is het voldoende in het hier-en-nu te werken en vaardigheden te leren waarmee u anders om kan gaan met zaken waar u tegenaan loopt.

Wanneer dit niet voldoende is, kan in de therapie meer aandacht besteed worden aan onbewuste emotionele processen, zodat deze begrepen en bewerkt kunnen worden.

 

Ik vind het belangrijk om mijn kennis up to date te houden en volg daarom de ontwikkelingen in mijn vakgebied. Daarom heb ik mij ook verdiept in EMDR, Mindfulness en Schematherapie.

Informatie over deze verschillende vormen van psychotherapie, vindt u op de pagina Behandelaanbod.

 

Mijn praktijk is gevestigd in kantorencentrum Schuttersveld, aan de Hengelosestraat 100, nabij het centrum in Enschede.